NDN Support
Supporting the indigenous struggles in the Americas
 
 

Een belangrijke notitie over de transparantie van goede doelen

 

terug

 
 

  Het is vaak gebeurd dat mensen aan liefdadigheden en goede redenen hebben geschonken, terwijl het   onduidelijk is dat waar de gelden heen zijn gegaan. Dit zou nooit moeten gebeuren! Iedereen die naar   een goed doel schenkt wil voelen zij iets goeds hebben gedaan iets door hebben geschonken te hebben.   En iedereen die schenkt heeft ook het recht om te weten waar zijn of haar geld gaat. Daarom heb ik een   paar zaken opgesteld waarvan ik geloof dat een betrouwbare en betrouwbare liefdadigheid altijd aan   zou moeten voldoen:

 1. Totale transparantie op de uitgaven van alle donaties.

 2. Controleer op de uitgaven van het schenkingsgeld door de doelgroep (in dit geval Indianen).   Liefdadigheden hebben een verantwoordelijkheid in het informeren van hun donateurs, maar Indianen   op hun beurt hebben ook een verantwoordelijkheid om het de organisaties te informeren waar zij hun   geld van ontvangen. Het zal een goed idee niet alleen om mensen in Amerika te spreken en hen   precies te vragen waar zij het geld aan menen uit te gaan geven maar het ook persoonlijk top locatie te   controleren (indien u kunt u het zich kan veroorloven) een half jaar of jaar later of dat wel echt plaats   heeft gevonden. Indien zij verzuimen dat mede te delen aarzel dan niet om met verdere schenkingen te   stoppen. Dit kan mischien wreed klinken, maar u moet altijd onthouden dat u ten alle   tijde verantwoordelijk voor uw donateurs bent

  3. Kijk uit voor Indiaanse liefdadigheidsgroeperingen met new age, zweethutten of voor Europeanen met   Indiaanse namen. Hoewel het niet aan ons Europeanen is om van wanabe's te ontmaskeren, doen wij   echter nood om voor hen in ieder geval uit te kijken, omdat zij geneigd zijn iedereen niet al te die   sereius om te gaan met waar het uitgeven van onze donaties op en wij zijn altijd verantwoordelijk voor   de mensen die doneren.

  4. Er zouden nooit geheimen over iemand contacten in Amerika moeten bestaan. Luister niet naar   argumenten over privacy en dat soort zaken. Mensen die geldnood ontvangen om u te vertellen wat zij   met het geld hebben gedaan. Mensen schenken vrijwillig en niemand heeft een verplichting om te geven   maar ook heeft is niemand verplicht om te ontvangen. Wanneer u schenkt aan andere   liefdadigheidsinstellingen, kan het vestandig zijn een wettelijk contract met hen aan te gaan.

~ Dit alles zou rechtvaardig moeten zijn zowel naar de Indianen toe als richting  donateurs door erop toe te zien dat er aan geen van beide zijden geen strijkstok onstaat~

  5. Ook belangrijk is voorzichtig te kijken indien de liefdadigheid iets is die u echt wilt steunen. Alleen   maar omdat iemand zelf Jezus nodig had en daar blij mee is, betekent dat niet dat die persoon het recht   heeft om zijn Jezus zomaar aan andere mensen te brengen. Het is okay als mensen geïnspireerd   zijn door religie om te helpen, maar leg het niet op iemand anders op, omdat er een gouden regel is om   naar te leven "Mensen komen zelf naar religie, niet andersom". Belangrijk voor organisaties is om niet   betuttelend te zijn en de mensen te veel inspraak te laten hebben over  hoe zij geholpen willen   worden. Anders is het niets dan ongevraagde inbreuk in een ander z'n leven.

  6. Regenwoudvolkeren zijn niet achtergebleven, is het slechts een levenswijze. Onthoudt altijd dat totale   assimilatie een onomkeerbare vorm van culturele genocide is. Natuurlijk nu hun gebieden zijn   gekoloniseerd zal slechts een kwestie van tijd zijn voor de niet-ontdekte stammen niets   ontziende rangers zullen ontmoeten die hen als minder dan menselijk zien, en dat is waarom sommige   moderne gadgets als iPods noodzakelijk voor een stam mensen zijn geworden om de autoriteiten van de   FUNAI over illegale houtkap te kunnen waarschuwen.

  7. Nog een aantekening op regenwoudmensen is dat het bijna onmogelijk is hen te steunen zonder ook   het regenwoud te beschermen. De regenwouden van de aarde zijn overigens niet alleen belangrijk voor   hen trouwens. Zij zijn de de longen van aarde en herbergen vele belangrijke medicaties voor mensheid.   Het is alleen dat deze mensen als geen ander de kwetsbaarheid van ecosystemen beseffen omdat zij er   zelf in leven.

 
 

Deze pagina in andere talen

 
 
 
     English          Deutsch              Français              Español              Português                   Italiano