NDN Support North America  

"Alle mensen zijn gelijkwaardig geschapen"

  In 1776, in de bekende Onafhankelijkheidsverklaring van de   Verenigde Staten van Amerika, schreef founding father Thomas   Jefferson het volgende:

  "Wij beschouwen deze waarheden als vanzelfsprekend, dat alle   mensen als gelijkwaardig zijn geschapen, dat zij door hun Schepper   begiftigd zijn met bepaalde onvervreembare Rechten, dat dit onder   andere zijn Leven, Vrijheid, en het Nastreven van Geluk. Dat teneinde   deze rechten te verzekeren, Regeringen onder de Mensen worden   aangesteld die hun rechtmatige mandaten met instemming van de   onderdanen verkrijgen."

 Dit weerhield de man er echter niet van om de deportaties van Indianen te bedenken en te suggereren dat stammen uitgeroeid dienden te worden, want in 1807 schreef hij namelijk: "En als we ooit nd if we ever are constrained to lift the hatchet against any tribe, we will never lay it down till that tribe is exterminated. In war they will kill some of us, we shall destroy all of them." And that for a man who claimed that "all men are equal". Unless of course if he didn't see Indians as human beings that is.

terug naar artikelen

1

 

Dit artikel in andere talen

 
 
             
     English               Deutsch              Français              Español            Português              Italiano